featured

Raye oh Raye....

6:07 PGAzizi

Raye..oh...raye...Klo Raye je...mesti suasana sekeliling kita jd riuh rendah...xkira la dok cerok mane sekalipun....riuh pikuk di buatnya...mane dengan bunyi mercunnya...meriamnya...macam2 lagi la. Walau ape pun, kedatangan syawal mmg di nantikan oleh seluruh Ummat Islam di muka bumi allah ini x kira la dr yg kecik sampai yang tua. bermacam2 ragam bleh kita tgk...

Assalamualaikum sume....Selamat hari raye aidilfitri, maap zahir batin. Tahun ini, buat kali yang ke 4 berturut2 aku blik raye dengan transport sendiri...cuma kali ni laen sket sbb aku bertolak tngahari selepas sembahyang jumaat. kali ini aku blik ngan dua orang spupu aku...sorang dok kat Institut Perguruan Islam Bangi n sorang lagi kat USJ20. So tugas aku ialah pergi menjemput mereka sebelum kami bertolak pulang ke kampung halaman....nak jd cerita blum sempat ape2 lagi jalam dah sesak...jam gile...kete mmg banyk sgt. dalam ati mmg dah xsdap dah...pkul brape nak sampai kg mcm ni...tanpa memikirkan ape tndakan yang perlu diambil seterusnya...aku pun trus masuk GUTHRIE...higway yang tembus ke rawang trus sbb NKVE jam gile. Alhamdulillah la sbb jalan x jam cuma kete banyak sgt je...di tambah plak dengan Hujan lebat...tp ape yang penting...kete still lagi bleh bergerak...

Mcm bese, bkk pose mmg dah tentu2 dalam kete...RnR jgn tanye la...penuh sesak x ingat gile...so, untuk tidak menyerabutkan kepala ni, so jgn masuk...bkak je pose kat dalam kete tu....senang. aircond siap...ha...next kami brenti kat mane ek...mmmmm...ha....kat simpang Pulai...brenti solat ape dulu...padahal lengang rilek tenang je ('',). setelah selesai je solat, kami teruskan lagi perjalanan kami n dis time mmg dah xde stop2 dah...mmg straight je...non stop.

Perjalanan yang mengambil masa kira2 sepuluh jam tersebut mmg memenatkan di tambah plak aku xcukup rehat sebenarnya sbb mlm sblumnya tu sbuk pasang almari baru bli kat carrefour....hehehe...pasang2 punya pasang sampai ke sahur...PERINGATAN di sini, jangan tiru aksi ini semasa memandu kerana hanya yang terpilh sahaja bisa melakukannya...Thanks to Allah sbb sepanjang perjalanan pulang tu aku xtgk n nampak st batang idung xcident pun...alhamdulillah n st lagi, punya lame la aku xblik, xtau n baru tau yang tol jelapang dr kl ke utara dah xde...so terus je...xde tol2 dah...mmmmm...lame aku xblik kampung...ish2....

setelah penat berjuang di atas jalanraya, at last aku sampai jgk ke destinasi yang dituju....alhamdulillah...ntah sampai bile kita manusia akan trus buat ape yang kita buat ni...slagi x mati, slagi x kiamat dunia ni, kita akan trus melakukan rutin tahunan ni...cuma mungkin cara bagaimana ianya dilakukan...itu sahaja yang membezakanya. same2 lah kita fikir2kannya...di kesempatan ini...aku ingin mengucapkan sekali lagi selamat hari raya Aidilfitri...aku mintak maap klo ade ape2 dosa yang aku dah lakukan samaada senganja ataupun x kat kawan2 sume...aku mintak maap....


Bila tiba hari raya
Semua insan bergembira
Tetapi bagiku hanya kesedihan
Yang menyelubungi hidup


Ayah dan juga ibuku
Telah pergi selamanya
Terbiarlah aku ibarat musafir
Yang haus di padang pasir

Siapakah yang sudi
Menghulurkan simpati
Kepada nasibku ini
Agar dapat kurasa
Nikmat di hari raya
Seperti insan yang lain

Ku meminta dan berdoa
Kepada Yang Maha Esa
Tabahkan hati berilah pedoman
Cahaya Di Aidilfitri

Cahaya Di Aidilfitri
Black Dog Bone

You Might Also Like

0 ulasan