featured fotografi

Kamera dan Bonet Kereta

3:48 PGAzizi Elias


Camera : ASUS
Camera Model: T00G
F-Stop: f/2
Xposure Time: 1/714 sec
ISO Speed: 50
Focal Length: 4mm
Max Aperture: 2

Bismillahirrahmanirrahim..

Santek kan sunset :) aku snap masa on the way nak balik KL dari Sabak Bernam Ahad cuti Raya Cina baru ni. Tengah drive tetiba ternampak, cantek plak...pe lagi...snap teros..hehe...guna handset je...mudah :)

Citer pasal fotografi ni, aku ada kenangan pahit yang tak mungkin dapat dilupakan sampai bila-bila. Lebih kurang dua tahun lepas, aku masa tu baru nak belajar berjinak-jinak dengan dunia fotografi ni. Seronok tengok gambar cantik-cantik...nak pulak kalau kita yang dapat snap gambar macam tu. Tapi masa tu nak beli kamera mahal-mahal tak mampu lagi :) so tengok je la...

Then, bila sampai waktunya...masa tu nak kahwin...so bincang ngan ex-tunang aku masa tu..(skang ni dia my wife la :) ) cakap kat dia nak beli kamera DSLR....so, beli la...dapat la sebiji DSLR, model Canon 60D. Time tu model ni tengah meletop, baru keluar di pasaran...modal body je dalam lingkungan 4K...gedebuk-gedebak beli tu beli ni abes dalam 6K jugakla. Masa tu niat, takpela...sekali beli je ni...bukan senang nak dapat. Dah ada duet time tu...boleh la beli.

Alhamdulillah, akhirnya dapatla sebiji kamera DSLR :) memang teruja sangat-sangat la...p mana pon usung kamera tu...maklumla pestime...hehe...aku ni memamg jenis kalau beli teros guna walhal tu hantaran kahwin...aku selamba je guna :P 

Hari berganti hari...tibalah hari pernikahan aku...Alhamdulillah...majlis selesai...aku pon selamat bergelar seorang suami...citer kawen nanti2 la...ni nak citer pasal kamera dulu...haha...then, balik la ke KL...

Setibanya di KL, terdetik plak nak ke Uptown Kota Damansara, saja nak jalan-jalan cari barang....so, cari la parking...Penoh la plak parking time tu...ye la, malam minggu kan...tak pe la...parking jauh sket. Dah selesai parking ape semua, pegi la jalan-jalan, abes beli barang...balik.

Sampai je kat kete, aku picit alarm...Tet..Tet...aik!!! 2 kali...pelik...takkan aku x kunci kete tadi...tapi seingat aku memang aku yakin 100% aku picit alarm lepas turun kete tadi...mmmm..xpe la...aku pon blik tanpa pikir apa-apa yang negative lansung...bila sampai kat umah, amek la barang-barang dalam bonet...(semua barang-barang hadiah hantaran aku dalam tu) tup tup terperasan...mana kamera aku?????

Arghh,..sudah..p mana plak kamera aku ni...aku tanya wife aku...pasan tak kamera aku dalam bonet ni...dia pon jadi confius...yang ni pon aku kompiden 100% mmg aku letak dalam bonet masa sebelom bertolak dari Kg siang tadi...teros jem kejap kepala otak ni...Tak pe la, Husnuzzon lagi, pikir baek lagi...mungkin aku tertinggal kat kg kot. 

Keesokkannya paginya, wife aku nak pegi keje...dia nek kete...aku nek Siti Saleha :) tetiba dia panggil...aku pon pegi la kat dia..."ni kenapa kunci bonet belakang ni?" wife aku cakap. Tatkala masa tu teros aku cakap...SAH!! kete kita kena pecah malam tadi....Allah :( dugaan.....melengung jgk la...6K melayang macam tu je...sekelip mata...

Haaa...lagi satu..handbag wife pon hilang jgk...dok dalam tu...so average dalam 6.5K la...huhu...Tapi dalam masa tu, aku tetap bersyukur...sbb dalam bonet tu masa tu banyak lagi...laptop pon ada...baru beli jgk...Alhamdulillah la dia x kaut smpai bawah-bawah...naseb jugak la bonet full masa tu...kamera ngan handbag kat atas...so dia sempat sebat yang tu je la....orang buat salah kan....mesti nak cepat2...

Since kejadian tu, kalau nak letak barang yang valueble memang kena berhati-hati...aku pon salah jugak...sapa soh tinggal kete kat kwasan yang terbuka dengan ada isi yang berharga dalam kete tu...sepatutnya tak perlu la aku singgah uptown time tu...tapi tu la kan...mmm...pengajaran buat diri sendiri dan kawan-kawan suma. 

Saya dah kena...jangan biarkan diri anda pula yang jadi mangsa!!!

You Might Also Like

0 ulasan