informasi riding

YOU TUBE SEKAT VIDEO TRACK DAY????

12:34 PGAzizi Elias




Setelah dua tahun baru ada mood nak edit video track day kat SIC dulu...hahahaha...Dengan semangat dan keazaman yang jitu maka siap jugak la proses mengedit video yang sudah sekian lama berada di dalam peti simpanan cakera keras laptop aku ni.

Then, bila dah siap...pe lagi, masa untuk upload kat You Tube la plak....aku pon upload la...bila dah siap proses bagai, tukar custom thumbnail...belom sempat nak tgk tup tup dapat emel....[Copyright claim] Your video has been blocked: "PBTD 3.0 Versi Gempa Bumi"....What the....

Termanggu sebentar...awat depa block video aku? copyright tang mana? nak kata music, aku guna free music kat audio library depa...so tu xjadi isu dah...then...tang mana yang copyrightnya? so aku pon baca la emel claim tu...jom pakat2 baca...



Aku pon tengok la lebih lanjut tentang detail claim si Dorna tu...FYI, Dorna Motorsports ni monetise channel Moto GP. So, dia ckp aku ada amek visual yang mungkin hak depa punya...

Eh...eh...originally recorded by aku sendiri kot...walaupon gempa bumi tahap 6.9 skala richter pon bukannya aku p curi clipping video MotoGP pon...pelik2....dah la ride kat litar negara sendiri plak tu...lg pelik...Tapi xpalah, aku x counter claim balik pon...just edit balik video yang asal.

Video asal aku tu depa claim start dari minit ke 3 mcm tu sampai minit ke 6...sampai abes video la...minit ke 3 tu kira second part video gempa bumi aku ni...part full track...So, aku mengambil langkah selamat dengan edit balik part tu...terpaksalah potong2...dah tak full track lagi...ada cut2.  

So, ni kali ke-3 la ku upload sbb kali ke2 aku upload video yang sama pon kena claim yang sama jgk...then memang kena do something la...Bukan apa, account youtube aku tu aku monetise ngan ads, ala...sama macam blog la jugak...letak iklan. So, forsure isi2nya kena legitimate...asli. 

The worse part is kalau dah kena copyright claim sampai 3 kali...then account You Tube kita tu boleh dapat copyright strike...bila kena copyright strike maka terkesan la account youtube anda sekalian. Sapa2 nak tau lebih lanjut pasal copyright2 ni suma bleh baca kat link ni;


Ok, tu klo copyright strike...memang bahaya sket la untuk account you tube kita tu. Tapi kalau just kena Content ID claimed, account kita takkan effect apa-apa dan  video yang kita upload tu pon masih boleh di tonton lagi dan kalau bernasib baik siap boleh monetise lagi tapi hasil pndapatan yang diperolehi akan dikongsi bersama dengan pemilik asalnya la. Boleh baca kat link sini plak kalau nak tau lebih lanjut;


Harapnya, video ni tak kena blok lagi la. Sekian.

You Might Also Like

0 ulasan